Teodora Olajoš - Amsterdam, Februar 2016

"Mislim da nema države u Evropi gde nemam prijatelja. Moji studentski dani su ispunjeni pametnim, korisnim i interesantnim stvarima. "

Teodora je student ekologije na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Postala je član AEGEE – Novog Sada 2015. godine, kada se prijavila na Letnji univerzitet u organizaciji AEGEE – Istanbula i AEGEE – Skoplja. Od tad nije prestala da bude aktivna na lokalnom nivou, a postala je i jedan od najaktivnijih članova eksterno.

Koji utisci sa ovog putovanja su joj ostali najupečatljiviji? Zašto je i dalje u AEGEE-u? Zašto joj je putovanje u Amsterdam bila velika želja i da li je ispunilo očekivanja? Saznajte u nastavku teksta 🙂

Amsterdam, Februar 2016

Zdravo, Teodora! U ovom tekstu reći ćeš nam nešto više o događaju koji se odvijao u Amsterdamu, februara 2016. O čemu je tačno reč?

Radi se o događaju pod nazivom ”I’ll be AmsterDamned” koji je organizovan kao ”pre-event” European Planning Meeting – u, koji se ove godine organizovao u Leidenu, Holandija, od strane AEGEE antene ovog grada. Trajao je od 20. do 25. februara i okupio je 30 učesnika iz cele Evrope, od kojih sam jedan bila i ja.

Zašto si odlučila da se prijaviš baš na ovaj događaj?

Postoje dva glavna razloga. Prvi je baš zbog samog Amsterdama, grada koji je priča za sebe. Toliko lepih slika, priča sam čula i videla o njemu, da sam odlučila da je vreme da ga i ja posetim. Znala sam da je to jedan od gradova koje moram posetiti u svojoj mladosti. Drugi razlog što sam baš ovaj događaj izabrala od silnih koji su bili aktivni o tom periodu je taj što je bio organizovan od strane AEGEE – Amsterdama, najsnažnije antene u AEGEE – mreži. Ova antena broji preko 500 članova, imaju timove za sve moguće šta možete zamisliti. Pošto sam pre ovoga bila i na raznim drugim događajima htela sam da vidim kako izgleda jedan događaj organizovan od strane baš njih. Kao ambiciozna osoba, koja želi da se aktivira još više znala sam da ću od njih steći neka nova znanja i iskustva o aktivnom angažovanju.

Sa prijateljima iz drugih AEGEE – antena

Možeš li da izdvojiš nešto što ti je ostavilo poseban utisak tokom ovog putovanja?

Posle ovako dobrog događaja je teško izdvojiti baš jednu uspomenu zbog toga ću morati više. Krenuću, naravno, od onih najkarakterističnijih za Holandiju i Amsterdam. Naravno to su – vožnja biciklom i brodom po kanalima. Posle pešačke ture smo imali razledanje grada i biciklom i brodićem. Svaka od ovih tura je grad dočarala u nekom drugčijem, nesvakidašnjem svetlu. Tokom vožnje biciklom nisam imala utisak tipičnog turiste, obišli smo i delove grada koja nisu turistički posećena, a ipak su prelepa. Karakteristične kuće pored kanala sa puno zelenila su ostavile upečatljivu sliku u mojoj glavi. U toku ove ture sam se osećala kao prava Holanđanka. Druga tura je bila brodićem po kanalima koja je opet nešto baš posebno. Tokom ove ture od sat vremena smo imali i sunčano vreme i kišu što je opet tipično za ovaj deo Evrope. Od ove dve ture ne znam koju bih izdvojila kao bolju, obe su mi se svidele na neki svoj način. Na obe je bilo prekrasnih prizora. Pored ovih aktivnost išli smo i na klizanje. Klizanje je njihov nacionalni sport. Imala sam priliku da kližem na najvećem klizalištu Holandije gde i njihov nacionalni tim trenira. Ovo je najveće klizalište na kom sam bila. Umoriš se dok napraviš ceo krug. Pored svih ovih aktivnosti dodala bih i sropwaffel koji smo tokom celog događaja jeli. Jedan od najboljih keksa koje sam probala, naravno donela sam ga i kući i svi su se složili sa mnom da je jako dobar.

”Put yourself in dutch shoes” 😋Da li si učestvovala u još nekim aktivnostima, osim ovog, u AEGEE – u?

Kao organizator sam učestvovala na događaju Exiting Adventure 2015, razmeni sa AEGEE – Berlinom i – Istanbulom i Letnjem univerzitetu kog smo organizovali sa AEGEE – Skopljem 2016. godine, a kao učesnik sam bila na Letnjem univerzitetu organizovanim od AEGEE – Istanbul i – Skopje, na jesenjoj Agori u Kijevu, novogodišnjem eventu u Portu 2015. godine i Letnjem univerzitetu u Baku (Azerbejdžan) 2016 godine.

Šta smatraš najvrednijim što ti je AEGEE doneo?

AEGEE mi je doneo mnoga prijateljstva po Evropi sa ljudima sa kojima sam u kontaktu i van AEGEE događaja. Mislim da nema države u Evropi gde nemam prijatelja. Pored ovoga, stekla sam mnogo znanja o omladinskoj politici, organizovanju događaja. Postala sam aktivna na lokalnom nivou, moji studentski dani su ispunjeni pametnim, korisnim i interesantnim stvarima.