Razmena Torino - Novi Sad 2015 - Nevena Đokić

Travel is only thing you buy that makes you richer”


Nevena Đokić je imala ove godine priliku da sa ekipom iz AEGEE bude deo razmene između Novog Sada i Torina. Proveli su izvanrednih šest dana sa članovima AEGEE Torina u ovom divnom gradu upoznajući njegovu istoriju i kulturu. Oni su im na pravi način približili običaje i njihov način života.

Ona je član Aegee-a godinu dana i u našoj anteni je zadužena za HR sektor. Diplomirala je Prehrambenu biotehnologiju na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. U okviru naše organizacije bila je jedan od organizatora događaja EXITING ADVENTURE koji je održan u Novom Sadu, a takođe učestvovala je i u razmeni između Torina i Novog Sada.


Pasta-piknik u Torinu

Nevena je ovaj događaj videla kao priliku za putovanje i upoznavanje novih ljudi a i mogućnost da se upozna sa studentskim životom u Italiji

– Kao veliki fan italijanske kulture, kuhinje, filma, muzike i jezika želela sam da budem domaćin studentima iz Torina kao i da ostvarim kontakte. Nastavak svojih studija sam želela u Italiji pa mi se ovo učinila kao sjajna prilika da se bolje upoznam sa njihovim studentskim životom.

Ona je istakla da je ovaj događaj za nju predstavlja poseban doživljaj i da smatra da je dragoceno iskustvo doživeti ova mesta iz ugla lokalaca

– Tokom razmene sa Aegee Torinom bilo je mnoštvo sjajnih trenutaka i gotovo je nemoguće izdvojiti samo jedan, svaki dan je doživljaj za sebe. To je putovanje sa koga nosim najlepše uspomene, upoznavati istorijsko i kulturno bogatstvo jednog grada iz ugla lokalaca je najdragocenija stvar. Naši sjajni domaćini uveli su nas u njihov način života i razmišljanja, odveli nas na najzanimljvija mesta gde se okupljaju njihovi mladi, upoznali sa njihovim porodicama i običajima.

Druženje na jednom od trgova u Torinu

Naglasila je da se ovo putovanje razlikuje od klasičnih putovanja upravo po tome jer ste okruženi ljudima od kojih najbolje možete naučiti i upoznati duh tog mesta

– Ovo zanimljivo putovanje proteklo je u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi i ono što mi je posebno prijalo bila je spontanost, dešavanje koje dobro opisuje to raspoloženje jeste priprema paste poslednji dan u stanu naših domaćina Nije to bila jedna od onih dobro isplaniranih poseta muzejima i galerijama, već sasvim obično posle podne i priprema ručka, naravno paste Meni kao velikom obožavaocu ovog jela bilo je zadovoljstvo učestvovati u ovome i pokupiti mnoštvo dragocenih saveta i trikova! Nadam se da će fotografija uspeti da dočara trud naših domaćina Za ne tako dugo provedeno vreme uspeli smo da se povežemo i stvorimo toplu atmosferu jednog nedeljnog porodičnog ručka u kome smo svi beskrajno uživali.

Pripremanje paste

Nevena je istakla da biti deo AEGEE-a sa sobom donosi mnogo prednosti a i priliku za samousavršavanje

-Aegee me je povezao sa ljudima sličnih interesovanja i ambicija, postao je novi izvor informacija i prilika za usavršavanje na profesionalnom ali i ličnom nivou. Kroz sva dešavanja, putovanja i angažovanja upoznaješ nove, interesantne ljude, stičeš prijatelje, ali i upoznaješ sebe, ispituješ svoje granice, suočavaš se sa strahovima, radiš na sebi.