Put pod noge pa do vrelog Kipra

Sjedim u avionu i nestrpljivo gledam kroz prozor. Prošlo je već više od sat vremena otkako sam se u Sofiji ukrcala u avion za Larnaku. Kipar, tačnije njegov sjeverni dio, u narednih 10 dana trebalo bi da bude moj dom.

Još jedan pogled kroz prozor mi govori da sam stigla. Vidik mi ispunjavaju more i obrisi kopna u daljini. Mojoj sreći nema kraja dok izlazim iz aviona i stajem na užareni asfalt aerodroma u Larnaki.

Ovdje ću da preskočim dio dešavanja koji se odnosi na probleme koje sam imala na carini i zbog kojih sam vraćena nazad u Bugarsku. Kipar je država koja ima veoma turbulentnu modernu istoriju i čija je teritorija podijeljena na dva dijela. Jedan je pod upravom Grčke, a drugi pod upravom Turske. Da se ne lažemo, među ovim teritorijama postoji mnogo tenzija i prilikom prelaska iz jednog dijela u drugi možete biti vraćeni. Čak postoje i razlike u kulturi, načinu života, arhitekturi između grčke i turske teritorije, a te razlike se mogu vidjeti i u glavnom gradu, Nikoziji, koji je takođe podijeljen na dva dijela. Ovdje imam potrebu da naglasim da je, uprkos ovome, Kipar zaista bezbijedna država i da nema rata (ukoliko ste pomislili suprotno). Kako stanovnici govore, noću čak ni auta ne zaključavaju jer su krađe zaista rijetke.

No, nazad na priču. Nakon povratka u Bugarsku i razmišljanja o narednim koracima, odlučeno je da na Kipar uđemo preko Turske, što se na kraju pokazalo kao ispravna opcija. Tako smo sa danom zakašnjenja stigli u Famagustu, grad u sjevernom dijelu Kipra, gdje su nas očekivali naši domaćini – članovi AEGEE-a iz Famaguste.

Naime, u Famagustu sam došla na Summer University – događaj koji se realizuje u okviru organizacije AEGEE. Ovakve događaje širom Evrope organizuju gradovi koji imaju AEGEE-antene, a ideja je da se na jednom mjestu okupi oko 20 učesnika iz raznih dijelova Evrope, koji se druže i upoznaju, te uče o kulturi, istoriji, običajima grada i države u koju su došli.

Na događaju ovog tipa možete upoznati ljude iz raznih krajeva Evrope i stvoriti prijateljstva za cijeli život. Tako sam i ja na Kipru upoznala ljude iz Španije, Italije, Holandije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Estonije… Poseban utisak na mene su ostavile Justina iz Poljske i Fraukje iz Holandije; sa njima sam još uvijek u kontaktu i planiramo susrete u raznim dijelovima Evrope.

Ono što je najbolje kod Summer University-ja jeste cijena, jer za malo novca možete boraviti 15 dana u inostranstvu. Tako sam ja za 210 evra na Kipru provela 15 dana, a u cijenu su bili uključeni smještaj, doručak, ručak i krstarenje. Na vama je samo da organizujete prijevoz do lokacije, a sve ostalo je na organizatorima. Da je bar svako putovanje tako bezbrižno, zar ne?

Naši divni i ljubazni domaćini u Famagusti pobrinuli su se da nam svaki dan bude zanimljiv i sadržajan, a omogućili su nam i da uživamo u kiparskim plažama, koje su zaista predivne. Tokom boravka smo, osim grada u kome smo bili smješteni – Famaguste, posjetili i Nikoziju, Kireniju, Karpaz, a dobili smo priliku i da osjetimo fenomenalni noćni život u Aja Napi.

Sa drugim učesnicima smo pravili skulpture u pijesku, krstarili, hranili magarce, kojih je regija Karpaz prepuna, penjali se do zamka Kantara i uživali u jednoj od najljepših kiparskih plaža, Golden Beach, koja je stavljena pod Uneskovu zaštitu. Ova plaža i pogled na nju zauvijek će ostati u mom sjećanju kao jedni od najljepših. Četvrt Varoša u Famagusti takođe je atrakcija koju vrijedi posjetiti, a koja možda najbolje opisuje koliko su moderni politički odnosi na Kipru komplikovani…

Ipak, životne navike Kiprana će vam se uvući pod kožu i poželjećete da se veoma brzo vratite na ovo ostrvo koje je tokom cijele godine okupano suncem. Zamislite, jedan prosječni Kipranin rijetko vidi snijeg. Ljudi moji, pa kakav je to lagodan život!

Zato i jesu toliko nasmijani i opušteni. Život žive polako i trude se da svaki trenutak izguštaju do kraja, bez nepotrebnog stresa. A valjda to tako i mora da bude kada živite na ostrvu koje ima 320 sunčanih dana godišnje…

Dok sve ovo pišem, razmišljam koju bih destinaciju mogla posjetiti idućeg ljeta. Hoće li to biti egzotični i malo drugačiji Azerbejdžan ili Gruzija ili vrela Španija…? Vidjećemo idućeg proljeća, kada bi trebalo da izađe nova lista svih Ljetnih univerziteta na koje se može prijaviti. Na program Ljetnih univerziteta mogu otići svi članovi AEGEE-a, pa ne čekaj ni sekunde, već se prijavi i postani član. Ljetna avantura tvog života te čeka!