Neven Krajišnik, Run AEGEE Run, Istanbul 2015

,,Toliku sam uzbuđenost osjećao dok smo prelazili preko čuvenog Bosforskog mosta! Shvataš da pješke prelaziš sa jednog na drugi kontinent sa svim tim ljudima, pogled na dva kontinenta, neopisiv osjećaj je učestvovati u takvom događaju sa stotinama hiljada ljudi”

Neven Krajišnik, član je naše organizacije od novembra meseca i za kratak period uspeo je da se na najbolji način upozna sa našom organizacijom tako što je imao priliku da bude deo događaja pod nazivom RunAEGEERun koji se održavao u Istanbulu od 11. do 16. novembra.

Neven je student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Drumski saobraćaj i aktivno učestvuje u organizaciji mnogobrojnih događaja koje će naša antena imati ove godine.

On nam je ukratko rekao koji su razlozi njegovog prijavljivanja na ovaj događaj i kako je sve počelo

– Postoji više razloga zašto sam želio da budem dio ovog događaja. Neki od njih su upoznavanje sa ljudima iz različitih zemalja – što mi je i pošlo za rukom 🙂 , posjeta jednom od najstarijih gradova Evrope kao i sticanje novih iskustava. Sve je počelo kada sam na facebook-u vidio objavu jednog člana AEGEE o ovom eventu i odlučio sam da se prijavim. Danas sam siguran da nisam pogriješio pri tom izboru – rekao je naš sagovornik.

Neven nam je skrenuo pažnju koja su to mesta nezaobilazna kada je reč o ovom gradu i kako su tekli dani i koje su aktivnosti učinile njegov boravak u njemu nezaboravnim

– Sve je krenulo i trajalo kako treba, od dana dolaska do rastanka. Od prvog dana sam uživao u čarima Istanbula i njihovom turskom gostoprimstvu. Prvi dan je bio malo naporan, ali vrijedan jer smo u tom danu proputovali kroz mnoge vijekove, od Vizantijskog do Osmanskog carstva. Osjetio i vidio građevine o kojima se vijekovima priča. Nakon toga veoma zanimljivi Treasure hunt koji mi se mnogo svidio i u kojem smo po grupama tražili istorijske spomenike, izvore vode i pravili zanimljive fotografije. Drugi dan nam je bio mnogo simpatičan, mmm roštilj i igrice u ispijanju alkohola, dalje ne bih smio da pričam . Treći dan, Dolmabahče palata, njihova Bijela kuća, Harem, veličanstvena arhitektura, istorijski luksuz koji ostavlja bez teksta, mnogo upečatljivo. Nakon toga opet TREASURE HUNT, mnogo bolji, zanimljiviji, misteriozniji, zahtjevniji – nagovestio je Neven.Dolmabahče palata

Istanbulski maraton

Svakako ono što čini ovaj grad posebnim je to što je smešten na dva kontinenta a Neven je imao priliku da to doživi na veoma upečatljiv način

– Poslednji dan, jedan od dana u kojem sam najsnažnije osjetio pravi duh Istanbula uključivao je Istambulski maraton iz Azije do Evrope. Iako sam bio mnogo umoran to nisam ni osjetio, od uzbuđenostikoju sam imao dok smo prelazili preko čuvenog Bosforskog mosta. Shvatiš da pješke prelazis sa jednog na drugi kontinent, sa svim tim ljudima, sa njihovim osjmesima na licu, pogled na dva kontinenta… Neopisiv osjećaj je učestvovati u takvom događaju sa stotinama hiljada ljudi – istakao je Neven.

Da je Istanbul zaista poseban grad potvrdio nam je Neven koji je i sam rekao da će ga sigurno još jednom posetiti

– Ovo putovanje za mene predstavlja veliko iskustvo. Kao prvo i osnovno, stekao sam prijateljstva sa ljudima iz drugih zemalja sa kojima sam i dan – danas u kontaktu, vidio jedan od najznačajnijih istorijskih gradova što mi mnogo znači, probao tursku hranu koja je na mene ostavila veliki utisak, osjetio njihov način života. Definitivno svima predlažem da posjete ovaj grad, jer sam obećao sebi da ću se bar još jednom vratiti i posjetiti ga. 🙂

turski delikates-Ajvan i Kebab

Aja Sofija

Neven nam je rekao šta je na njega najviše ostavilo utisak tokom njegovog boravka u ovom gradu

– Definitivno Aja Sofija, veličanstvena građevina koja je izgrađena u VI vijeku. Kada sam je pogledao spolja zastao mi je dah. To je jedna neopisiva građevina koja me je bacila u razmišljanje, kako je napravljena u tom vremenu. Unutrašnjost, freske, mozaici… Fascinantno za mene.

Citiraću jednog pisca iz VI vijeka koji ju je opisao jednom rečenicom : ”To je sjajno, neuporedivo djelo koje se toliko ističe ljepotom da prevazilazi moć opisivanja.” Mislim da je ovom rečenicom sve rečeno. Svako bi trebao da je posjeti i osjeti njenu čar i veličinu – dodao je Neven.

Za kraj Neven nam je rekao šta je po njegovom mišljenju najvrednije što mu je AEGEE doneo

– Najvrednije za mene su naravno poznanstva, pogotovo sa ljudima iz drugih zemalja i upoznavanje njihove kulture, kao i posjeta mnogih gradova Evrope. Ali, na prvom mjestu bih istakao iskustvo koje se stiče tokom svih dogadjaja u okviru organizacije i na tome sam mnogo zahvalan AEGEE-u.

Radanović D.