Local Training Course 2016 - druženje i učenje na lokalu

Local Training Course je AEGEE događaj koji svaka antena mora da održi, a specifičan je i mnogima drag zbog toga što za razliku od ostalih događaja koje organizujemo nije okrenut ka inostranstvu i našim glavnim vredsostima, kao što je stvaranje Evrope bez granica i studentska mobilnost. LTC se pre svega organizuje za članove antene, kako bi se oni dodatno upoznali, povezali, družili i stekli nova znanja i veštine. Ali AEGEE Novi Sad ima običaj da čak i ovaj naizgled ,,zatvoreni“ event podeli sa mladima koji (još uvek) nisu AEGEEovci, i tako kolegama širom Srbije pruži priliku da od naših predavača steknu praktična znanja i čuju iskustva članova naše antene koja se tiču organizacije različitih događaja.

Ove godine smo se fokusirali na dve teme, a to su event management i found raising. Predavanja i radionice su trajale dva dana u jednom novosadskom hostelu na obali Dunava, a svim učesnicima je bilo obezbeđeno da tu provedu veče i prespavaju, kako bi osim učenja imali vremena i za druženje i upoznavanje, što je jedan od najbitnijih razloga zbog koga iz godine u godinu i organizujemo LTC.

Prvog dana je fokus bio na predavanjima o found raising-u i PR-u. U prvom delu koji se ticao skupljanja sredstava i pregovaranja sa potencijalnim sponzorima, pomogao nam je naš kolega i bivši dugogodišnji član AEGEE Beograda. Uz konkretne savete i mnoštvo zanimljivih i nadasve poučnih iskustava, učesnici su naučili kako da pišu sponzorska pisma i odaberu potencijalne sponzore i sa njima pregovaraju. Ovo predavanje je što svojom interaktivnošću, a što informativnošću na prvu loptu kupilo simpatije svih prisutnih.

Drugi deo dana je bio rezervisan za odnose sa javnošću, gde smo posebno ponosni što nam se kao predavač mogla pridružiti i naša koleginica iz Rusije, koja osim što se profesionalno bavi fotografijom i dizajnom, je istovremeno i deo PR tima u AEGEE Samara. Svojim svežim idejama i višegodišnjim iskustvom naša gošća je obezbedila da radni deo prvog dana zatvorimo uspešno, baš kao što smo ga i počeli.

Posle radnog dela došlo je i vreme za opuštanje. Nakon večere svi učesnici su, u prijatnom ambijentu i uz nekoliko čaša crnog vina, razgovarali, neki i do kasno u noć. Time su ispunili sve ono što AEGEE zapravo i jeste, učenje, druženje i upoznavanje novih ljudi.

Drugi dan je bio osmišljen tako da kroz praktičan rad učesnici primene sve ono što su naučili o organizaciji. Podeljeni u timove dobili su zadatke da fiktivno organizuju po jedan AEGEE događaj. Osim pisanja planova i dijagrama, ono što je bili posebno zanimljivo je da su imali priliku da, uz pomoć naših trenera, učestvuju u simulaciji pregovora sa sponzorima i na kraju gostuju u jednog izmišljenoj TV emisiji, i tako predstave svoj projekat i tu pokažu sve što su naučili o PR-u.

Posle predstavljanja rezultata došlo je vreme da zatvorimo naš događaj. Sertifikati su podeljeni, kontakti razmenjeni i svi su se složili da je ovogodišnji LTC završen na najbolji način – uz mnogo smeha, druženja i lepih iskustava.