Iskustva naših članova - Evropska škola liderstva u Delftu

Novak Simin, aktuelni potpredsjednik našeg udruženja i lice odgovorno za evropska pitanja, prošle godine je prisustvovao Evropskoj školi liderstva u Delftu, koju je organizovao tamošnji AEGEE u saradnji sa Erazmus plusom.

Kako sam kaže, ovaj događaj mu je pomogao da prethodno stečena teorijska znanja vidi i u praksi, a naučeno je primijenio i na rad antene u Novom Sadu. O ovom događaju i njegovom značaju za antenu, te Novakovim utiscima čitajte u ovom kratkom intervjuu.

Kao prvo, reci nam nešto više o događaju kome si prisustvovao u Holandiji.

Događaj kome sam prisustvovao zvao se „European School on Leadership: Boost the Leader in You!”. Održan je u Delftu, u Holandiji, od 20. do 25. novembra 2019. godine, a pored mene događaju je prisustvovalo još petnaest učesnika, troje stalnih edukatora i nekoliko gostujućih predavača. Kao što i sam naziv govori, tema događaja bilo je liderstvo, tačnije kako da unapredimo svoje liderske sposobnosti i primenimo ih u svakodnevnom životu i radu. Edukatori na događaju prvo su nam pružili uvid u različite teorijske aspekte i stilove liderstva, dok smo kasnije mogli na praktičnim primerima da se oprobamo u ulozi lidera. Naročito interesantno predavanje održao nam je profesor Tehničkog univerziteta u Delftu, nekadašnji direktor za razvoj kompanije „Shell Oil”, koji nam je kroz primere iz svoje karijere prikazao zašto je bitno negovati liderske sposobnosti i kako nas upravo one mogu istaći među drugim ljudima. Ono što je interesantno jeste da je čitav događaj bio podržan od strane Erazmus plusa, te su svi troškovi bili refundirani.

Koliko ti je sve što si naučio na seminaru pomoglo u tvom daljem radu? Koliko su ta znanja i vještine primjenjivi u praksi?

Verujem da će mi veštine i znanja koje sam stekao na ovom događaju veoma koristiti, ne samo u profesionalnom nego i u ličnom razvoju. Moram napomenuti da sam pre ovog događaja imao određena znanja iz ove oblasti; tu pre svega mislim na teorijska znanja sa master studija Projektnog menadžmenta. Međutim, ovaj događaj pružio mi je mogućnost da uvidim veliki značaj teorije i u praksi, ali i da čujem iskustva uspešnih ljudi, što me je dodatno motivisalo da sam nastavim da se edukujem u oblasti liderstva. Što se tiče profesionalnog angažmana, za sada sam siguran da su mi veštine koje sam stekao na ovom događaju pomogle pri različitim aplikacijama i razgovorima za posao. Pod ovim prije svega podrazumijevam to da me je ovaj događaj naučio kako da svoje potencijale prikažem na najbolji način.

S obzirom na to da je događaj organizovao AEGEE-Delft, koliko su ta znanja koristila samoj organizaciji i kako si uspio da ih primijeniš i preneseš drugim članovima?

Događaj je u stvari organizovao AEGEE-Delft u saradnji sa organizacijom AEGEE-Academy, koja okuplja trenere u sferi neformalne edukacije, i Tehničkim univerzitetom u Delftu. Što se tiče same koristi za naš AEGEE-Novi Sad, mislim da se ona najviše ogledai u nekim dobrim praksama koje sam predložio i uveo u izvršni odbor, kao i u angažmanu na određenim projektima. Planirao sam i da, uz pomoć nekog od trenera, organizujem neki manji događaj ovakve vrste za naše članove u Novom Sadu tokom proleća 2020. Međutim, kako se desila korona, nisam bio u mogućnosti, ali ovo svakako i dalje imam u planu i nadam se da ću, uz podršku ostalih članova, i uspeti da realizujem ovu zamisao u neko skorije vreme.

Zašto je, po tvom mišljenju, bitno znati više o ovoj temi?

Pre svega mislim da je ova tema izuzetno značajna ukoliko želimo da napredujemo na profesionalnom ali i na ličnom planu. Iako možda na pvi pogled ne shvatamo značaj liderstva ukoliko ne težimo nekim visokim pozicijama, priroda stvari, pre svega u poslovnom svetu, dovešće nas do nekih liderskih pozicija. Bilo da vodimo neki tim na poslu, želimo da se realizuje upravo naš projekat, ili želimo da rukovodimo svojim idejama i da primenimo svoje ideje, liderstvo nas uči kako da na adekvatan način iznesemo svoje mišljenje i ideje, kao i kako da efikasno rukovodimo timom i iskoristimo pune potencijale, kako svoje tako i drugih ljudi.

Za kraj, reci nam da li je to nešto na šta bi i drugi članovi AEGEE-a trebalo da se prijave.

Mislim da bi trebalo i te kako da se prijave, ne samo na događaj sa tematikom liderstva već i na mnoge druge događaje sličnog karaktera koje AEGEE organizuje.