Idemo na Agoru!

Već izvesno vreme članovi AEGEE-a se dogovaraju kako će da putuju do prestonice Rumunije. Planiraju da posete Bukurešt jer se tamo održava ovogodišnja prolećna Agora! Ali, šta je Agora, koliko puta se održava godišnje i ko sve ide, na ta pitanja odgovara Vanja Gojnić, član AEGEE-a Novog Sada koji je prisustvovao najvećem broju Agora tokom svog članstva.

Vanja, koliko dugo si član AEGEE-a i kakva su tvoja iskustva?

Ćaos! Uff … Kao da je juče bilo kad sam se priključila AEGEE-u, a ustvari član sam već četiri godine. Nije loše zar ne? A mislim da moje dugogodišnje članstvo govori da imam samo super ako ne i odlična iskustva, te sam aktivan član AEGEE-a iako nisam više student.

Možeš li da nam ukratko opišeš šta je Agora, gde i kada se održava?

Agora je najvažniji sastanak unutar omladinske organizacije AEGEE-a, Agora je ustvari generalna skupština. Ona se održava dva puta godišnje, na proleće i jesen i okuplja oko 800-1000 AEGEE članova iz cele Evrope – svih njenih lokala/antena. Cilj Agore je da odluči o sledećim “koracima” naše organizacije, predlažu se nove ideje, menjaju se postojeće stvari koje se ne sviđaju mladima, ali takođe i da se iskontroliše rad vodećeg tima – the Comité Directeur i Commissions.

Kao što sam već rekla, održava se dva puta godišnje, ali ne na istim lokacijama. Svake godine otvori se konkurs, gde svi lokali koji žele da organizuju Agoru uz potrebnu i propratnu dokumentaciju mogu da konkurišu.

Ko sve može da prisustvuje Agori i na koji način?

Agori mogu da pristustvuju isključivo aktivni članovi AEGEE-a. Takođe postoje dve pozicije na koje se može konkurisati. Prva i naravno preporučljiva za nove članove je VISITOR, a druga DELEGAT. Za delegata postoji uslov da član koji aplicira mora da bude minimalno 6 meseci aktivan.

Koja je uloga delegata?

Uloga delegata je govori ili deluje u ime organizacije, što na Agori znači da delegat predstavlja svoju antenu koja ga je izabrala i takođe ima pravo glasa na izborima.

Kako može jedna antena, samim tim i njen član da učestvuje i doprinese?

Pre svake Agore sve antene dobije listu diskusija i panela koje planiraju da se održe. Takođe listu novih kandidata koji se kandiduju za određene pozicije u AEGEE i koji će ustvari predstavljati AEGEE na Evropskom nivou. Svaka antena treba pre Agore u dogovoru sa delegatima da prodiskutuje predložene teme i razmotri kako mi, kao zaseban lokal, posmatramo datu temu ili problem, jer je to i poenta AEGEE-a, da vidi kako mladi iz različitih delove Evrope misle na datu temu – problem.

Zašto je važno posetiti Agoru i kao visitor?

Posetiti Agoru kao visitor je – ‘must’. Ja sam prisustvovala Agori ukupno 6 puta, te sam imala priliku da budem delegat, ali i visitor. Kao visitor nemate obavezu da učestvujete na diskusijama i panelima, ukoliko to ne želite.

Ono što visitor može da iskusi ako im prisustvuje jeste uvid u to kako Agora funkcioniše, ukoliko sledeći put želi da se prijavi kao delegat. Za vreme sednica na kojima delegati obavezni, visitori imaju slobodno vreme koje mogu iskoristiti za razgledanje grada ili neku sličnu aktivnost. Prisustvovanju Agori za početak najbolje je aplicirati ko visitor, što se naravno dogovaramo unutar antene. Pogotovo ako član nije imao prilike da ode na Summer University ili neki od mnogobrojnih događaja unutra AEGEE-a.