Local Training Course 2016 – druženje i učenje na lokalu

Local Training Course je AEGEE događaj koji svaka antena mora da održi, a specifičan je i mnogima drag zbog toga što za razliku od ostalih događaja koje organizujemo nije okrenut ka inostranstvu i našim glavnim vredsostima, kao što je stvaranje Evrope bez granica i studentska mobilnost. LTC se pre svega organizuje za članove antene, kako bi se oni dodatno upoznali, povezali, družili i stekli nova znanja i veštine. Ali AEGEE Novi Sad ima običaj da čak i ovaj naizgled ,,zatvoreni“ event podeli sa mladima koji (još uvek) nisu AEGEEovci, i tako kolegama širom Srbije pruži priliku da od naših predavača steknu praktična znanja i čuju iskustva članova naše antene koja se tiču organizacije različitih događaja.

 

15492062_1882165468669439_5626449158261730672_n

 

Ove godine smo se fokusirali na dve teme, a to su event management i found raising. Predavanja i radionice su trajale dva dana u jednom novosadskom hostelu na obali Dunava, a svim učesnicima je bilo obezbeđeno da tu provedu veče i prespavaju, kako bi osim učenja imali vremena i za druženje i upoznavanje, što je jedan od najbitnijih razloga zbog koga iz godine u godinu i organizujemo LTC.

Prvog dana je fokus bio na predavanjima o found raising-u i PR-u. U prvom delu koji se ticao skupljanja sredstava i pregovaranja sa potencijalnim sponzorima, pomogao nam je naš kolega i bivši dugogodišnji član AEGEE Beograda. Uz konkretne savete i mnoštvo zanimljivih i nadasve poučnih iskustava, učesnici su naučili kako da pišu sponzorska   pisma i odaberu potencijalne sponzore i sa njima pregovaraju. Ovo predavanje je što svojom interaktivnošću, a što informativnošću na prvu loptu kupilo simpatije svih prisutnih.

Drugi deo dana je bio rezervisan za odnose sa javnošću, gde smo posebno ponosni što nam se kao predavač mogla pridružiti i naša koleginica iz Rusije, koja osim što se profesionalno bavi fotografijom i dizajnom, je istovremeno i deo PR tima u AEGEE Samara. Svojim svežim idejama i višegodišnjim iskustvom naša gošća je obezbedila da radni deo prvog dana zatvorimo uspešno, baš kao što smo ga i počeli.

 

15621775_1882166132002706_4629096465886860182_n

  

Posle radnog dela došlo je i vreme za opuštanje. Nakon večere svi učesnici su, u prijatnom ambijentu i uz nekoliko čaša crnog vina, razgovarali, neki i do kasno u noć. Time su ispunili sve ono što AEGEE zapravo i jeste, učenje, druženje i upoznavanje novih ljudi.

Drugi dan je bio osmišljen tako da kroz praktičan rad učesnici primene sve ono što su naučili o organizaciji. Podeljeni u timove dobili su zadatke da fiktivno organizuju po jedan AEGEE događaj. Osim pisanja planova i dijagrama, ono što je bili posebno zanimljivo je da su imali priliku da, uz pomoć naših trenera, učestvuju u simulaciji pregovora sa sponzorima i na kraju gostuju u jednog izmišljenoj TV emisiji, i tako predstave svoj projekat i tu pokažu sve što su naučili o PR-u.

Posle predstavljanja rezultata došlo je vreme da zatvorimo naš događaj. Sertifikati su podeljeni, kontakti razmenjeni i svi su se složili da je ovogodišnji LTC završen na najbolji način – uz mnogo smeha, druženja i lepih iskustava.

 

15589897_1882165948669391_5615084950447811932_n

 

Novi Sad City

Novi Sad City

RTV

RTV

Portal Mladi

Portal Mladi

FTN

FTN

Jazas omladina

Jazas omladina

FFN

FFN

LG Estiem

LG Estiem

ESN

ESN

021

021

Coca Cola Hellenic

Coca Cola Hellenic

Gradsko zelenilo NS

Gradsko zelenilo NS

Akademija Oxford

Akademija Oxford

Edukacija

Edukacija

AEGEE BG

AEGEE BG

AEGEE Nis

AEGEE Nis

AEGEE Europe

AEGEE Europe

Vlada Vojvodine

Vlada Vojvodine

Univerzitetski Odjek

Univerzitetski Odjek

Belgrade Modern Hostel

Belgrade Modern Hostel

PSD Zeleznicar

PSD Zeleznicar

Omladinske novine

Omladinske novine

Prodaja majica Kika

Prodaja majica Kika

Studentski život

Studentski život

Folklorno udruženje "Veliko kolo"

Folklorno udruženje "Veliko kolo"